vitamine-c.nl
     
  Vitamine C als conserveringsmiddel
   
 

Door de antioxidant werking van vitamine C, is het een uitstekend conserveringsmiddel. Het vangt de zuurstofradicalen weg, waardoor geen oxidatieproducten gevormd worden en het product dus niet ranzig wordt. In de natuur komt conservering door middel van vitamine C veel voor. Het bekendste voorbeeld is fruit. In fruit zitten hoge concentraties vitamine C, waardoor het fruit niet snel bederft. Het is dan ook eenvoudig te verklaren waarom citrusvruchten meer vitamine C bevatten dan bijvoorbeeld appels: citrusvruchten komen voor in gebieden met een warmer klimaat, zodat de vruchten sneller zullen bederven. Vruchten met een hoge concentratie vitamine C hebben in deze situatie een groot voordeel ten opzichte van vruchten met minder vitamine C. 

   
  In levensmiddelen wordt vitamine C toegepast als conserveringsmiddel onder de naam E300. Vaak staat er dan op de verpakking “met toegevoegde vitamine C”, wat altijd aanslaat bij de consument.
     
hoekje bottom
© 2005-2011 DTMD